marți, 24 februarie 2009

Reciclarea PET-urilor

Mai intii trebuie sa stim ca un PET aruncat in natura se descompune in 400 de ani. Mai mult, majoritatea deseurilor din plastic aruncate in mediu ajung in mari si oceane, ducind la moartea a peste 100.000 de animale marine si pasari in fiecare an.

Materialul PET reciclat este folosit in diverse domenii, de la industria textila pina la cea automobilistica, iar reciclarea poate viza inclusiv recuperarea de energie. În ţările Uniunii Europene circa 60 % din totalul deşeurilor de mase plastice colectate sunt valorificate energetic.

De curind a fost aplicata si in tara noastra ideea de colectare selectiva a deseurilor, asa ca daca doriti sa reciclati ambalajul de la sucul preferat, trebuie doar sa cautati in cartierul vostru un container special pentru PET-uri. Trebuie sa mai stiti insa niste detalii:
Ambalajele din PET trebuie spalate si aplatizate; puteti lasa etichetele, insa nu si capacele sau sigiliile. De asemenea, nu puneti la reciclat sticle de produse petroliere, de pesticide sau ierbicide.

Daca nu aveti un asemenea container in cartier, nu ezitati sa apelati la societatea de salubrizare. Conform unei hotariri de guvern (HG nr. 433/2004), operatorul de salubrizare are obligatia să doteze utilizatorii cu mijloace de realizare a precolectării selective. Apoi trebuie sa fiti atenti, odata instalate containerele pentru colectarea selectiva, destinatia fiecaruia trebuie respectata cu strictete: nu aruncati plastic in cel pentru hirtie, si nu amestecati deseurile reciclabile cu cele menajere.
Si tineti minte: Fiecare sticla de plastic pe care o aruncati poate produce 42 de grame de materie prima secundara, sau poate ajunge sa polueze natura timp de 400 de ani.
Alegerea este a voastra!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu