miercuri, 4 februarie 2009

Laptele NU se poate reprocesa dupa expirare


Pentru toti cei care au primit pe mail acest mesaj, si l-au si crezut:
“Stiai ca laptele care se vinde la cutii este reprocesat (de pina la 5 ori!) in cazul in care nu se vinde inainte de termenul de expirare? Laptele e trimis la fabrica si pasteurizat din nou…
Cand cumperi lapte la cutii, uite-te pe fundul cutiei. Daca vrei sa cumperi lapte ne-reprocesat, nu cumpara lapte care are cifra 2, 3, 4 sau 5 in locul indicat in fotografia de mai jos.”

Prima explicatie a venit de la oficialii Tetra pack Romania:
"Desi nu este o intrebare, ci o interpretare eronata a unor cifre, am decis sa luam informatia exact asa cum a intrat in Inbox-ul multora dintre Dvs. si sa va explicam din ce cauza pe ambalajul Tetra Pak puteti gasi o cifra (1, 2, 3, 4 sau 5).

Ambalajul din fotografie este un ambalaj aseptic (Tetra Brik Aseptic) pentru lapte UHT (Ultra-High Temperature)si nu pentru lapte pasteurizat cum am gasit in mesajul de mai sus.

Acel numar (incercuit in fotografie) se refera la numarul rolei pe care se tipareste materialul de ambalat; echipamentul de tiparit din fabricile Tetra Pak are 5 role.
Numarele (1, 2, 3, 4 sau 5) sunt tiparite in fabricile noastre, apoi materialul de ambalat este livrat clientului. In cazul in care acesta raporteaza un defect functional, trebuie identificata rola pe care s-a tiparit materialul de ambalat, pentru a-l comunica fabricii Tetra Pak.

Acel numar se tipareste la fiecare secunda; din acest motiv, unele pachete au numarul inscriptionat, altele nu (viteza cu care echipamentul Tetra Pak tipareste este mai mare de 1 pachet/secunda).

Va rugam trimiteti aceste clarificari tuturor persoanelor care v-au furnizat mesajul de deasupra imaginii cu ambalajul Tetra Brik Aseptic, pentru a evita orice nelamuriri sau interpretari total eronate."

O alta explicatie se ofera de obicei la ora de chimie, la lectia despre proteine. Acrirea laptelui (asta se intimpla dupa ce expira laptele, nu?) se produce datorita unui proces numit "degradarea proteinelor", un proces IREVERSIBIL. Asadar, daca cineva isi imagineaza ca pasteurizarea este un fel de hocus-pocus care face ca laptele sa arate ca nou chiar daca e stricat, se inseala. Si ca sa va dau un alt exemplu de degradare a proteinelor: oricine stie ca daca fierbem un ou, albusul si galbenusul se intaresc. Asadar, voi crede in reprocesarea laptelui dupa ce cineva imi va demonstra ca poate face ca un ou fiert sa revina la starea initiala.
Pina atunci, pofta buna si spor la conspiratii!

5 comentarii:

  1. Lapte re-procesat, ce idee tampita si bolnava...

    RăspundețiȘtergere
  2. Atunci cum se face ca pe cutia care am lua-to acum 1h n8u scrie nici-o cifra?Care rola nu a scris?Si de ce oare apar doar patru puncte negre in loc de cinci cum ar fi normal?

    RăspundețiȘtergere
  3. Pentru cei care au scris acest articol:
    Yo idiots! Nu era vorba de lapte stricat (acrit, cum scrieti voi) ci de lapte reprocesat DUPA expirare.
    Adica: laptele expira astazi, maine este preluat si reprocesat. Daca sunteti curiosi sa deschideti o cutie de lapte ce tocmai a expirat, veti constata ca daca a fost pastrat in conditii bune, el nu este acrit si deci are toate sansele de a fi reprocesat. Asa ca lasati oul si alte exemple tampite si cautati adevarul...

    RăspundețiȘtergere
  4. pai daca nu e stricat, inseamna ca e bun. in epoca de aur se tragea de o sticla de lapte cite o saptamina si se fierbea la 2 zile sa nu se strice, desi laptele neprocesat cam 2 zile are termen de garantie. deci, nici un pericol. cu atit mai mult cu cit pasteurizarea elimina un procent foarte mare din bacteriile care ar putea strica laptele, asa ca, chiar daca ar fi reprocesat, nu e nici o problema atita timp cit nu e stricat.

    RăspundețiȘtergere
  5. Eu una tind sa cred in continuare prima varianta de explicatie a numerelor si nu cea cu rolele din pacate :(

    Vi sa intamplat vreodata sa fierbeti (supra incalziti din greseala) laptele ala pasteuriaat/UHT si alte denumiri destepte?

    Poate din cauza ca il incalzesc in microunde si distruge dezodorizantii care ii baga in lapte dar dupa o supraincalzire ( ZUZU si MILLI) laptele e gata stricat (cazeina intro parte si apa in cealalta) si miroase mai degraba a vaca decedata cu luni in urma decat a lapte stricat :( asta de unde rece nu are nici un miros si arata a lapte motive pentru care il si consumam inainte sa me se intaple constientizarea nefasta :( )

    Ultimul brand care l-am incedrcat a fost : "Casa Buna" si desi rezultatul pare ceva mai putin daunator tot nu cred ca se califica ca si comestibil

    RăspundețiȘtergere