marți, 10 februarie 2009

Fair-trade: despre comertul echitabil si drepturile omului

Am vorbit zilele trecute de un nou criteriu pe care ecologistii l-au adaugat pe lista „verde”, si anume „fair trade”.

Adaptat de noi prin sintagma „munca cinstita”, si tradus de asemenea si prin „comert echitabil”, conceptul imbina cele doua idei fiind, totodata, mult mai complex.

Este vorba de fapt despre o intreaga miscare sociala nascuta in anii 60, menita sa promoveze comercializarea produselor provenite din tarile sub-dezvoltate sau in curs de dezvotare. Printre principiile vizate de Fair-trade se numara nu numai stabilirea unui pret corect pentru astfel de produse, ci si modul in care ele sunt obtinute si comercilizate, incluzind plata muncitorilor si conditiile lor de trai.

Pentru a identifica produsele astfel obtinute a fost lansat si un sistem de certificari Fairtrade, care se poate aplica unei game largi de bunuri, in special agricole sau derivate ale acestora, precum banane, miere, cacao, cafea, ceai sau chiar vin. Pentru a primi un astfel de certificat produsele trebuie sa fie comercializate in mod echitabil si produse in conformitate cu normele Organizatiei internationale a muncii, care interzice munca la negru, dar si pe cea care foloseste copii sau sclavi. Cu alte cuvinte, Fair-trade tine, in primul rind, de respectarea drepturilor omului.

Conceptul este nou, desi ar fi trebuit sa desemneze un truism in secolul 21. Ceea ce se iveste insa din spatele sau este un contrast izbitor intre europeanul care isi savureaza ciocolata si ceaiul in resedinta sa luxoasa si miile de muncitori din Africa sau Asia care lucreaza pe plantatiile de ceai sau cacao la limita sclaviei. Menirea comertului echitabil este de a combate aceste abuzuri si de a ajuta la dezvoltarea zonelor sarace ale lumii.

De ce a fost adoptat de ecologisti? Pentru ca a fi „verde” nu inseamna doar a avea grija de mediu, ci a avea grija de intreaga planeta.

Asadar, aveti grija ce cumparati. Pentru ca suntem singurii responsabili de sanatatea noastra si a lumii incare traim!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu