marți, 3 februarie 2009

Delta Dunarii

Pentru ca ieri a fost ziua mondiala a zonelor umede, astazi vom vorbi despre Delta Dunarii, cea mai importanta rezervatie din Romania inclusa in conventia de la Ramsar

Delta Dunarii este singura deltă din lume declarată rezervaţie a biosferei. Este de asemenea inscrisa pe lista Patrimoniului Natural Mondial.

Unul din motivele pentru care Delta Dunării a devenit rezervaţie a biosferei este acela că, în comparaţie cu alte delte ale Europei şi chiar ale Terrei, a păstrat o biodiversitate mai ridicată, prin aceasta întelegându-se un număr mare de specii dintr-o mare diversitate de unităţi sistematice. Mai mult decât atât, Delta Dunării frapează prin densitatea ridicată la multe specii, care sunt rare sau lipsesc din alte zone ale continentului, cu toate că din cauza efectelor activităţilor antropice din ultimile decenii şi efectivele acestor specii ca şi habitatele lor au fost grav afectate.

Zona gazduieste peste 1200 de specii de copaci şi plante, are cea mai bogată faună ornitologică de pe continent (mai mult de 300 de specii, printre care colonii unice de pelicani) şi cele mai multe specii de pesti, 100, din care amintim heringul de Dunăre şi sturionii, de la care se obţine preţiosul caviar. Toate acestea alcatuiesc un muzeu viu al biodiversităţii, in care intilnim 30 tipuri de ecosisteme.

Cu toate ca importanta ei este recunoscuta la nivel mondial, localnicii, turistii si investitorii se comporta ca si cind n-ar cunoaste nimic din toate acestea. investitorii isi construiesc in continuare hoteluri marete in culori tipatoare, iar turistii arunca toate lucrurile ce nu le mai sunt folositoare pe canalele Deltei.

Intr-un an, in Delta se produc 1.000 de tone de gunoi menajer care este imprastiat pretutindeni, pentru ca nu exista infrastructura de colectare, iar singura speranta sta in voluntarii asociatiilor pentru protectia mediului, care aduna in fiecare an munti de gunoaie din delta dunarii.

Si asta pentru ca inca nu ne dam seama ca suntem singurii responsabili de sanatatea noastra si a lumii in care traim!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu