luni, 2 februarie 2009

Astazi in lumea intreaga se sarbatoreste Ziua Mondiala a Zonelor Umede.

Aniversarea marcheaza semnarea in 1971 a Conventiei de la Ramsar. Conventia stabileste pentru statele parti, in primul rand, cerinta de a elabora si aplica planurile de amenajare, astfel incat sa se favorizeze conservarea acestor zone prin crearea de rezervatii si utilizarea rationala a rezervelor lor. Pentru anul acesta, tema evenimentului este "Amonte. Aval – Zonele umede ne unesc pe toti"

Zonele umede au fost definite ca fiind intinderile de balti, mlastini, ape naturale sau artificiale, permanente sau temporare, inclusiv intinderi de apa marina a caror adancime la reflux nu depaseste sase metri. Obiectivul declarat al conventiei este acela de a conserva zonele umede, fauna si flora specifice. In Romania, zonele incluse in Conventia de la Ramsar sunt Rezervatia Biosferei Delta Dunarii si Balta Mica a Brailei.

Specialistii atrag atentia supra faptului ca activitatile umane pot avea efecte daunatoare asupra zonelor umede atit prin substantele deversate in ape, cit si prin introducere a unor specii invazive. De aceea se impune ca macar o data pe an sa se traga un semnal de alarma in ceea ce priveste importanta protejarii acestor zone.

La Iasi, ziua Mondiala a Zonelor Umede va fi organizata de asocatia TERIS si de stdentii de la facultatea de biologie. Acestia au pregatit un seminar despre importanta zonelor umede, dar si o expozitie de fotografie pe aceasta tema. Actiunile se vor incheia miine cu o activitate de promovare a turismului ecologic.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu