joi, 29 ianuarie 2009

World Wide Fund solicita Comisiei Europene masuri mai stricte pentru reducerea poluarii

Şefii de Guvern ai UE se vor intilni in luna martie pentru a pune la punct pozitia oficiala cu care se vor prezenta la Conferinta ONU pe schimbari climatice de la Copenhaga. In aceste conditii, reprezentantii organizatiei WWF au solicitat ca documentul sa includa masuri precum reducerea cu pina la 40% a emisiilor tarilor dezvoltate, pentru ca incalzirea globala sa nu depaseasca 2 grade celsius. De asemenea, tarile in curs de dezvoltare ar trebui sprijinite prin finantari substantiale, pentru a-si reduce emisiile poluante.

Iata comunicatul WWF:


WWF: Europa trebuie să meargă mai departe pe drumul spre Copenhaga

Bucureşti, 29 ianuarie – Noile propuneri europene pentru Conferinţa Naţiunilor Unite pentru schimbări climatice, ce va avea loc în luna decembrie la Copenhaga, conţin câteva direcţii bune, dar e nevoie de angajamente mai concrete şi de asumarea unui rol mai important în sprijinirea eforturilor de reducere a emisiilor şi adaptare la impactul schimbărilor climatice a ţărilor în curs de dezvoltare.

În comunicarea de ieri, intitulată “Towards a comprehensive climate change agreement in Copenhagen” (Spre un acord coerent asupra schimbărilor climatice la Copenhaga), Comisia Europeană a propus modul în care UE ar trebui să negocieze la Copenhaga un acord global referitor la climă. Şefii de Guvern ai UE intenţionează să finalizeze poziţia UE, cu ocazia întâlnirii Consiliului din martie.

“Europa trebuie să înceteze să anticipeze ceea e posibil să facă restul lumii şi să se concentreze asupra lucrurilor pe care ea însăşi ar trebui să le facă, dacă doreşte să-şi recapete reputaţia de lider în lupta contra schimbărilor climatice,” a spus Kim Carstensen, lider al New Global Deal on Climate Initiative, din cadrul WWF.

“Punctele cu care Europa ar trebui să înceapă sunt, de fapt, propriile obiective declarate şi anume cele a căror finalitate este să menţină creşterea temperaturii medii globale sub 2°C, pe care WWF şi mulţi alţii au identificat-o drept limita maximă admisă pentru a evita o degradare ireversibilă a mediului înconjurător, dar şi procentul de reducere a emisiilor cu 25-40% până în 2020, pe care ţările dezvoltate trebuie să îl obţină pentru a putea rămâne la limita acestei marje de siguranţă” , a adăugat reprezentantul WWF.

Pe lângă revizuirea angajamentului luat anterior, de a-şi reduce emisiile cu 30% până în 2020, UE ar fi trebuit să-şi propună atingă acest obiectiv în interiorul Europei, cu fonduri pe care să le furnizeze ţărilor în curs de dezvoltare, pentru ca acestea să obţină reduceri ale emisiilor, echivalente cu un procent adiacent de 15% din nivelul emisiilor Europei.

E nevoie ca finanţări substanţiale să apară înainte de 2013, iar finaţarea pentru măsuri de adaptare să fie corelată cu reducerile de emisii vizate,” a mai spus dl. Carstensen.

“Iniţiativele de comercializare a emisiilor trebuie să fie suplimentate de alte măsuri, cum ar fi spre exemplu standardele de performanţă a emisiilor pentru centralele electrice”, a spus Kim Carstensen. “ Unele state din America, cum este California, au început să demonstreze deja eficacitatea unor asemenea măsuri, în ciuda ostilităţii fostului guvern american şi au primit undă verde de la noua administraţie. Europa va fi din ce în ce mai mult pusă să aleagă între a urma această direcţie sau a rămâne în urmă.”

WWF crede de asemenea că sistemul Naţiunilor Unite, acolo unde ţările în curs de dezvoltare au cu adevărat ceva de spus, trebuie să-şi păstreze rolul principal în deblocarea fondurilor.Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu