miercuri, 21 ianuarie 2009

Stiati ca fumul de tigara polueaza mai mult decit gazele de esapament?

Specialistii au comparat cantitatea de substante toxice din fumul de tigara cu cea emisa de un motor diesel. Rezultatul: Trei ţigări au produs de zece ori mai multe particule toxice decât motorul. Majoritatea chimicalelor emise de ţigări au viaţă scurtă şi produc cele mai multe pagube mediului imediat înconjurător. Atacă plantele, afecteaza sanatatea oamenilor si animalelor si sunt responsabile pentru smogul fotochimic şi pentru formarea moleculelor de ozon în atmosfera oraşelor mari.

Daca esti fumator, probabil te-ai saturat sa ti se spuna mereu ca tutunul dauneaza grav sanatatii si ca iti otraveste organismul cu nicotina, monoxid de carbon si gudron. De fapt, tigara te otraveste cu peste 300 de substante toxice, din care mai mult de 40 sunt CANCERIGENE. Specialistii au demonstrat ca daca fumezi un pachet de tigari pe zi, efectul este acelasi cu al iradierii produse de efectuarea unei radiografii toracice in fiecare zi.

Nici nefumatorii nu sunt crutati: Fumul care se duce direct in aer de la capatul care arde, este mai toxic decit cel inspirat de fumator: contine de doua ori mai mult gudron si nicotina, de cinci ori mai mult monoxid de carbon si de cincizeci de ori mai mult amoniac. Cei mai afectati de fumatul pasiv sunt copiii: cei care inhaleaza fum de tigara prezinta riscuri mai mari de a face bronsita si pneumonie, dar si infectii ale urechii care pot duce pina la surditate.

Daca totusi nu vrei sa renunti la micul tau viciu, incearca macar sa ii protejezi pe cei din jur. Si mai ales, nu fuma in preajma copiilor, chiar daca te afli in aer liber. Ii vei proteja de toxinele pe care te incapatinezi sa le inhalezi, si vei evita sa devii un exemplu negativ pentru ei.

Pentru ca suntem singurii responsabili de sanatatea noastra si a lumii in care traim!


Iata si istoria tigarilor

Tutunul ( NICOTIANA TABACUM) face parte din familia Solanaceelor, este originar din Mexic, unde in secolul al VI-lea a fost folosit in ritualuri magico-religioase.
In epoca precoloumbiana, “tobacco” sau “ tobaco” era numele unei plante pe care indienii o utilizau din timpuri stravechi in scopuri religioase si magice, fumand-o in pipe confectionate din piatra speciala din Minnesota sau in pipe de piatra simple, precum triburile maya.
Dupa Las Casas , episcop din localitatea mexicana Chiapos, termenul de “ tobaco “ era folosit spre a desemna un trabuc grosolan confectionat, pe care triburile indiene il aprindeau la un capat si ii inhalau fumul, provocandu-si astfel stari extatice in scopul comunicarii cu fortele supranaturale. Cert este ca atunci cand primii navigatori condusi de Columb au debarcat in Antile si pe coastele noului continent descoperit de ei, au preluat termenul care , in dialectele indigene , era atribuit atat plantei, cat si instrumentului de fumat.
Ulterior, exploratorii Jaques Cartier si Francis Drake au confirmat ca fumatul era un obicei raspindit in toate triburile din America de Nord.
Descrierea precisa a plantei de tutun se datoreaza lui Gonzalo Hernandez de Oviedo y Valdes , guvernator de San Domingo , unde spaniolii initiasera primele culturi sistematice cu scop de comercializare, fiind imitati de portughezi in Brazilia si de englezi pe teritoriul statului Virginia de astazi.
Introdus in Europa de catre spanioli , tutunul se raspandeste initial in Franta, incepand cu anul 1560 , din ziua cand Jean Nicot, ambasadorul Frantei la Lisabona , ii trimite o cutie cu tutun Caterinei de Medicis , spre a-si usura durerile migrenoase, pe atunci existand convingerea ca tutunul , fumat sau baut in infuzie, are pronuntate calitati medicinale, de unde si numele de “ herba panacea” sau “ herba sancta “ .
Oricum, importul tutunului in Franta, unde in timpul lui Ludovic al XIII-lea fumatul devine un fel de ocupatie voluptoasa, a constituit semnalul difuzarii in Europa.
La aducerea sa pe continent, europenii au reactionat prompt, considerand tutunul ca fiind o planta diabolica. In 1604 regele Jaques I scria despre fumat ca este “ un obicei respingator la vedere , detestabil pentru nas , periculos pentru creier , de temut pentru plamani”.
Pentru stiinta , importante sunt doua evenimente din istoria tutunului : anul 1735 cand botanistul suedez Linne il studiaza si il clasifica sub numele de NICOTIANA TABACUM , asociindu-i astfel denumirea cu raspanditorul sau in Europa - Jean Nicot, precum si anul 1809, cand Nicolas Vanqueli descopera si izoleaza din tutun alcaloidul nicotina ale carei efecte toxice sunt studiate de Claude Bernard cinci decenii mai tarziu.
In Europa, obiceiul de a fuma este relativ recent, s-a dezvoltat rapid in prima jumatate a secolului XX. Noile tigarete , mult mai accesibile consumatorilor de toate varstele, din toate mediile sociale si cu venituri dintre cele mai variate, au declansat un adevarat “ boom “ de piata devenind dusmanul numarul 1 pentru sanatatea tuturor.

Sursa (si mai multe detalii) la Autoritatile de Sanatate Publica

Un comentariu: