duminică, 25 ianuarie 2009

"Respiratia" Pamantului, vazuta din spatiu

Japonezii au lansat vineri un satelit care va monitoriza gazele cu efect de sera. Denumit Ibuki, care in japoneza inseamna “respiratie”, satelitul va inregistra emisiile de gaze cu efect de sera din 56.000 de locatii de pe glob si va orbita in jurul planetei la o altitudine de peste 600 kilometri.

IBUKI dispune de 56 000 de senzori de inalta precizie, care pot colecta date detaliate privind gazele cu efect de sera – in premiera la acest nivel de acuratete. Satelitul va transmite informatii legate nu doar de emisiile cu efect de sera, dar si de deplasarea si fluctuatiile acestor gaze. Astfel, cercetatorii vor putea afla date despre capacitatea plantelor de a absorbi dioxidul de carbon din atmosfera, gazele cu efect de sera rezultate in urma defrisarilor si factori precum arderea combustibililor.

Datele colectate de IBUKI vor fi actualizate la fiecare 3 zile si vor fi puse la dispozitia cercetatorilor din dintreaga lume gratuit.

Conform estimarilor specialistilor, clima pe Terra se va incalzi cu 6 grade pana in 2100, fenomen care va conduce la aparitia unor manifestari extreme cum sunt seceta, valurile de caldura si inundatiile.

De aceea, alaturi de eforturile cercetatorilor pentru a stopa incalzirea globala, fiecare dintre noi poate face cite ceva pentru a-si reduce amprenta de carbon. Pentru ca suntem singurii responsabili de sanantatea noastra si a lumii in care traim!

Un comentariu:

  1. ne-o facem q mana noastra...din cate imi dau seama,clima se va incalzi cu 6 grade pana in 2100 cred ca in ritmul de acum...asha ca dati navala la energii alternative...daca aveti bai:)):))

    RăspundețiȘtergere