luni, 12 ianuarie 2009

Reguli mai stricte pentru folosirea pesticidelor

Astazi, Parlamentul European va dezbate un nou regulament privind pesticidele.

Noul regulament urmeaza sa interzica o mare parte din substantele care sunt continute in prezent in pesticide si care sunt mutagene, cancerigene, neurotoxice, imunotoxice, sau toxice pentru reproducţie. De asemenea, noile norme vor avea in vedere si sanatatea albinelor, astfel ca pentru a fi acceptate in spatiul comunitar, pesticidele trebuie sa faca dovada ca nu sunt periculoase pentru aceste insecte.

Noi reguli vor fi introduse si pentru utilizarea pesticidelor: pulverizarea aeriana va fi interzisa, iar cursurile de apa vor fi protejate prin crearea unor zone in care utilizarea sau depozitarea acestor substante va fi interzisa. Printre zonele protejate se mai numara parcurile publice, terenurile de sport şi de recreere, incintele şcolare şi terenurile de joacă pentru copii, dar si spatiile din jurul unităţilor de îngrijire medicală.

Problema pesticidelor a fost ridicata dupa ce, in luna noiembrie a anului trecut, un raport oficial european arata ca nivelul acestora in alimentele comercializate in spatiul comunitar este extrem de ridicat. Concluziile raportului erau ca jumatate din fructele, legumele si cerealele europene depasesc limitele admise de toxicitate din cauza prezentei in exces a pesticidelor. Consumul acestora afecteaza grav ficatul si poate cauza cancer.

De aceea, specialistii sustin ca impunerea de noi norme trebuie insotita de o campanie sustinuta pentru educarea agricultorilor, care din dorinta de a avea recolte bogate si frumoase, ignora sanatatea consumatorilor.

Asadar, aveti grija ce consumati! Pentru ca suntem singurii responsabili de sanatatea noastra si a lumii in care traim!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu