joi, 29 ianuarie 2009

Pungile de plastic gratuite vor costa, de luni, 2.500 de lei (noi!)

Incepind de saptamina viitoare, inspectorii de mediu vor aplica amenzi pentru agentii economici care inca mai dau pe gratis pungile de plastic. Amenzile sunt între 2.000 şi 2.500 de lei.

Intre timp, garda de mediu a desfasurat o campanie prin magazine pentru a informa agentii economici in legatura cu noile prevederi legislative.

Inca de la inceputul anului, Romania s-a conformat normelor europene si a introdus eco-taxa de 20 de bani pentru fiecare punga din plastic. Masura este menita sa descurajeze folosirea acestor pungi, pentru ca desi sunt folosite pentru maxim 20 de minute, ele se degradeaza in 400 de ani. Alaturi de taxarea pungilor de plastic magazinele mari au introdus si sacose biodegradabile sau refolosibile.

Pungile din plastic conventional sunt fabricate dintr-un polimer numit polietilenă, foarte daunator pentru mediul inconjurator. Statisticile arata ca cea mai mare parte a deseurilor din plastic ajung in mari si oceane, fiind principala cauza a disparitiei multor specii de animale.

Una dintre alternative este folosirea pungilor din plastic biodegradabil. Materialele plastice biodegradabile sunt polimeri care au la baza compusi pe baza de amidon, si care pot fi metabolizate de bacteriile din sol. O astfel de pungă ecologică costă cu doar 5% mai mult decit o pungă din plastic conventional si produce mai puţine emisii de gaze cu efect de seră în timpul procesului de fabricare. Puteti folosi de asemenea sacose din material textil sau, de ce nu, puteti profita de ofertele hipermarketurilor care va inlocuiesc gratuit sacosele refolosibile degradate, cumparate de la casele proprii.

Iar daca totusi folositi pungi de plastic, aveti grija unde le aruncati! Pentru ca suntem singurii responsabili de sanatatea noastra si a lumii in care traim!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu