vineri, 23 ianuarie 2009

Cum sa fumezi... fara fum

Pentru ca ieri am vorbit despre efectele nocive ale fumatului, astazi aflam ca exista si o tigareta cit de cit sanatoasa

Desi pare greu de crezut, specialistii chinezi chiar au reusit sa creeze o tigareta care nu numai ca are efecte negative aproape inexistente, dar ii si ajuta pe cei care o consuma sa se lase de fumat.

Este vorba despre tigareta electronica, un dispozitiv care seamana de la distanta cu o tigareta obisnuita, dar care foloseste nicotina lichida si nu contine nici una dintre celelalte 300 de substante nocive din tigarile obisnuite. Principiul este simplu: nicotina, substanta care da dependenta de tutun, este oferita consumatorului in proportie din ce in ce mai mica. In plus, folosind noua tigareta, fumatorul nu este privat de gestul de a fuma si nici de fum. Asa-zisul fum nu este insa decit un abur care nu dauneaza cu nimic celor din jur si nici mediului inconjurator.

Pentru a face o comparatie, o tigara obisnuita te otraveste cu peste 300 de substante toxice, din care mai mult de 40 sunt CANCERIGENE. Toate aceste substante sunt fie produsi de ardere, fie substante de tratare a hartiei, care insa lipsesc din tigareta electronica. In plus, cumparatorii primesc impreuna cu ea si un ghid pentru a se lasa de fumat. Dependenta fiecarui individ se leaga strict de cantitatea de nicotina a tigarilor preferate si de numarul lor. De aceea, tigareta electronica vine cu patru cartuse cu un continut diferit de nicotina. Unul dintre cartuse are 16mg de nicotina, altul 11mg, al treilea 6mg de nicotina, iar al patrulea zero. Fumatorii sunt sfatuiti sa schimbe cartusele progresiv, pana cand ajung sa-l utilizeze pe cel cu 0mg nicotina.

Iar daca aveti alte preferinte in materie de fumat, acum puteti gasi si trabucuri sau pipe, toate cu zero emisii nocive.

Si pentru ca e prea frumos sa fie adevarat, Organizatia Mondiala a Sanatatii a gasit si partea "intunecata" a tigaretei electronice: nu are nici un aviz de la nici o autoritate medicala pentru ca producatorii nu au efectuat nici un studiu relevant cu privire la efectele substantelor continute de cartusele cu nicotina. De aceea, OMS nu recomanda utilizarea tigaretei electronice.

Concluzia este: lasati-va de fumat! Pentru ca suntem singurii responsabili de sanatatea noastra si a lumii in care traim!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu