joi, 15 ianuarie 2009

"Inverzeste-ti" i-pod-ul cu energie regenerabila!

Intr-o perioada in care accesoriile electronice sunt nelipsite din viata noastra, de la cel mai mic mp3 player pina la computerele portabile, este timpul sa ne gindim si la cit de prietenoase sunte ele cu mediul.

Desi par nesemnificative, daca luam in calcul cite baterii schimbam in fiecare an, sau de cite ori reincarcam acumulatorii, plus cite accesorii se defecteaza si ajung la gunoi, si mai ales daca inmultim toate acestea cu milioanele de utilizatori din intreaga lume, accesoriile electronice devin o problema reala. De aceea, organizatiile de mediu ne dau citeva sfaturi pentru a le “inverzi”:

In primul rind, inainte de a cumpara orice accesoriu, consultati datele referitoare la consumul de energie, si alegeti-le pe acelea care consuma cel mai putin. Pentru cei cu buget mai mic, o alternativa prietenoasa cu mediul este achizitionarea lor la mina a doua. Va veti reduce astfel amprenta de carbon, deoarece orice accesoriu nou lasa in urma cantitati mari de poluanti generati de producerea si transportul sau. Mai mult, acum puteti gasi accesoriile de care aveti nevoie pe gratis, prin retele precum Freecycle.

Un alt aspect este legat de materialele din care este fabricat: cu cit mai multe reciclate si reciclabile, cu atit mai bine. Iar cel mai important aspect al utilizarii lor intr-un mod cit mai prietenos cu mediul este utilizarea acumulatorilor care se pot incarca prin metode neconventionale. Iar pentru asta exista o multime de alte accesorii care pot incarca i-podul, telefonul mobil si chiar laptop-ul cu energie solara sau eoliana. Va fi nevoie apoi doar de o plimbare pe jos, sau cu bicicleta, pentru ca toate accesoriile voastre electronice sa fie complet functionale pentru urmatoarea saptamina.

Nu in ultimul rind, la sfirsitul perioadei de viata, nu le arunati la gunoi. Daca v-ati saturat de apartaul foto sau de telefonul mobil inainte ca el sa se defecteze, dati-l mai departe, la rude, prieteni, sau in reteaua Freecycle. Aparatele defecte pot fi valorificate prin programele de tip Buy-back ale magazinelor: dati unul vechi si primiti reducere pentru unul nou. Nu nuitati nici de programul Marea debarasare. Urmatoarea campanie va fi pe 7 februarie.

Pina atunci, nu uitati: suntem singurii responsabili de sanatatea noastra si a lumii incare traim!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu