luni, 26 ianuarie 2009

Cu o floare se face primavara... in birou

Fie ca vrem sau nu, locul de munca este casa noastra pentru cel putin 8 ore pe zi. Asa ca, de ce sa nu-l inverzim? Organizatiile ecologiste ne ajuta si in acest caz cu cele mai bune sfaturi.

Cel mai intilnit accesoriu la locul de munca este computerul, iar cel mai bun lucru pe care il puteti face din acest punct de vedere este sa-i activati acele setari care economisesc energie, si sa il inchideti inainte de a pleca de la serviciu. Nu uitati de asemenea sa stingeti si becurile acolo unde nu aveti nevoie de ele. Si pentru ca tot veni vorba de becuri, de ce sa nu le inlocuiti cu lampi fluorescente compacte. Mai mult, sistemele de iluminat pe baza de LED-uri cistiga din ce in ce mai mult teren, si consuma cantitati infime de energie.

Pe locul al doilea in topul consumului la locul de munca, dupa energie, se afla hirtia. Pentru a consuma cit mai putina, este recomandat sa pastrati documentele arhivate pe computer, si sa printati doar daca este absolut necesar. Iar daca folositi hirtie, cautati hirtie reciclata si folositi ambele parti.

Va puteti inverzi chiar si drumul pina la serviciu: mergeti cu bicicleta sau cu mijloacele de transport public. Iar daca aveti mai multi colegi in cartier, puteti opta pentru ceea ce americanii numesc „carpooling”, pe romaneste, fiecare are o zi in care ii duce pe ceilalti la serviciu cu masina.

Si nu in ultimul rind, o mare importanta trebuie acordata luminii si aerului din biroul vostru: lumina naturala este nu numai o sursa gratuita de lumina, ci s-a dovedit ca are efecte benefice asupra capacitatii de munca si, implicit, asupra productivitatii. De asemenea, trebuie sa aveti grija ca incaperile sa fie bine aerisite si sa nu folositi nici un fel de substante pe baza de compusi organici volatili. Si nu uitati nici de plantele in ghiveci: nu numai ca inveselesc atmosfera, ci va ofera si o cantitate importanta de oxigen.

Sfaturile nu se opresc aici, insa Unda Verde de astazi a ajuns la final. asadar, tineti minte: suntem singurii responsabili de sanatatea noastra si a lumii in care traim!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu