marți, 6 ianuarie 2009

Energia alternativa este chiar la picioarele noastre

Si asta la propriu. Cercetătorii lucrează la realizarea unor generatoare care vor transforma energia cinetică preluată din mişcările zilnice în electricitate. Pentru o astfel de energie se poate folosi bătaia inimii unui pacient, trecerea unui metrou şi dansul a mii de oameni pe platforme folosite special pentru captarea energiei. Tehnologia, denumită “culesul de energie”, se testează deja la elicoptere şi la podelele din discoteci.

Un astfel de dispozitiv ne-ar ajuta nu numai sa ne incarcam mobilul sau mp3 player-ul in timp ce ne plimbam sau facem jogging, ci ar avea implicatii serioase si in domeniul medicinei. Procedeul poate a ajuta pacientii cardiaci. cercetatorii lucreaza in prezent la un pacemaker care sa functioneze cu energia produsa de bataile inimii pacientului. Daca tehnologia are succes, ar însemna ca operaţiile de înlocuirea a pacemakerului, efectuate o dată la şase-şapte ani, ar putea deveni istorie.

In prezent, procedeul este utilizat intr-un bar din Londra. Culegătorii cristalini de sub podeaua discotecii crează mici impulsuri de energie de fiecare dată când dansatorul pune piciorul jos. Electricitatea obţinută astfel este folosită pentru a reduce facturiile barului.

In curind vor exista mici dispozitive care, atasate la incaltamine, vor produce energie cit sa va incarcati dispozitivele portabile. Poate asa ne vom obisnui sa mergem mai mult pe jos.

Si tineti minte: suntem singurii responsabili de sanatatea noastra si a lumii in care traim!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu