marți, 13 ianuarie 2009

Bateriile aruncate la gunoi dauneaza grav mediului

Incepind din acest an, producătorii şi importatorii de baterii vor fi obligaţi să colecteze şi să recicleze bateriile uzate. Conform noilor norme, rata minimă de colectare a bateriilor uzate este de 25%, până în luna septembrie 2012, si va creste treptat, pina la 45% în 2016.

Reglementarile au fost introduse pentru conformarea cu normele europene, si mai ales deoarece Romania inca nu are un sistem de colectare si reciclare a bateriilor, care ajung cel mai adesea la cosurile de gunoi. Prin degradare, bateriile elimină metale grele deosebit de periculoase care contaminează solul şi pânza freatică.

Cele mai periculoase sunt bateriile-butoni, folosite la ceasuri şi mini-calculatoare, care au în componenţa lor peste 30% mercur. O baterie-buton poate contamina 600.000 de litri de apă, iar, în contact cu apa, mercurul formează o substanţă cancerigenă, ce poate afecta grav sistemul nervos şi rinichii. Alte substante extrem de periculoase din baterii sunt cadmiul, nichelul, litiul si plumbul. Toate aceste substante devin si mai periculoase daca bateriile sunt arse sau gaurite. Cel mai bun lucru pe care il putem face in acest caz este sa ducem bateriile uzate la centrele de colectare amenajate in marile magazine.

Asadar, haideti sa reciclam. Pentru ca suntem singurii responsabili de sanatatea noastra si a lumii in care traim.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu