duminică, 18 ianuarie 2009

Avem o padure. Cum o distrugem?

Comisia Europeana ar trebui sa demareze procedura de infringement impotriva Romaniei pentru construirea unor pirtii de schi in zone protejate.

Aceasta este doar una dintre concluziile raportului prezentat de World Wide Fund for Nature cu privire la distrugerea padurilor din Europa de Est. Studiul, White Elephants in the Green Mountains, abordeaza problema investitiilor neviabile si cu efecte dezastruoase asupra mediului din Romania, Bulgaria, Slovacia si Ucraina.

Conform raportului, programul guvernamental Schi in Romania include infiintarea sau extinderea a 30 de pirtii de schi, inluzind zone din 8 parcuri nationale. Vina o poarta managementul defectuos al ariilor protejate din Romania. Desi legislatia prevede o analiza amanuntita a zonelor inainte de aprobarea investitiilor, majoritatea parcurilor nationale nu sunt administrate corespunzator, iar planurile lor de management nu au fost inca aprobate.

Asa se face ca pina si zonele protejate la nivel european, precum siturile Natura 2000 si chiar Parcul National Retezat, singurul peisaj forestier intact din estul Europei, sunt acum amenintate de proiecte turistice, care insa nu vor aduce prea mari beneficii economiei locale.

Pirtiile de schi sunt o investitie viabila doar la altitudini de peste 1.500 de metri, iar pe masura ce incalzirea globala isi arata efectele, zapada devine din ce in ce mai putina chiar si aici. Asta face ca pirtiile de schi de la altitudini joase sa devina prea putin profitabile pe termen lung. Iar solutia tunurilor cu zapada nu face altceva decit sa inrautateasca situatia. Conform studiului, cele peste 3.000 de tunuri de zapada din Europa consuma in fiecare an cite 1 milion de litri de apa la hectar, si cite 260,000 kWh, resurse suficiente pentru a asigura apa si electricitatea unui oras cu 150.000 de locuitori.

Problemele nu se opresc aici, de aceea solicitarile World Wide Fund for Nature includ ridicarea sprijinului acordat proiectelor care nu corespund normelor europene in ceea ce priveste respecatrea ariilor protejate, si merg pina la initierea procedurilor de infringement impotriva statelor care nu respecta aceste norme. Romania are 13 proiecte pe lista neagra.

Si asta pentru ca inca nu ne dam seama: suntem singurii responsabili de sanatatea noastra si a lumii in care traim!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu