vineri, 9 ianuarie 2009

Asfaltul, prietenos cu mediul?

Daca zilele trecute am aflat ca putem produce electricitate dansind in club, astazi aflam ca si mersul cu masina poate avea acelasi rezultat.

Oamenii de stiinta israelieni au inventat un asfalt special care transforma energia cinetica din miscarea masinii in energie electrica. Expertii spun ca masinile care se deplaseaza pe o distanta de un kilometru de astfel de asfalt pot genera peste 640 de kilowati, energie suficienta pentru alimentarea a 12 automobile mici.

Curentul electric creat poate fi transferat in reteaua electrica nationala sau poate fi folosit pentru incalzire si iluminat. Compania isreliana care conduce aceasta cercetare va dezvolta prima sosea generatoare de energie in numai cateva saptamani. Mai mult, specialistii intentioneaza sa aplice acest sistem si pentru caile ferate.

Daca israelienii folosesc cristale piezoelectrice pentru a produce direct energie electrica, americanii folosesc capacitatea asfaltului de a inmagazina energia solara. Expertii au efectuat experimente cu diferite compozitii de asfalt si au descoperit ca adaugarea unor compusi cu o conductibilitate termica mare poate mari capacitatea de absorbtie a caldurii si au ajuns in final la concluzia ca asfaltul poate fi intr-adevar o sursa de energie.

Asadar, in curind, mergind cu masina veti putea produce energie cit pentru a putea recupera energia folosita de autoturismul vostru, fie el si electric.

Si nu uitati: suntem singurii responsabili de sanatatea noastra si a lumii in care traim!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu