luni, 22 decembrie 2008

Masa de Craciun cu alimente eco

Alimentele ecologice isi fac loc din ce in ce mai mult si pe piata romaneasca. De la fructe si legume la carne ecologica, toate isi pot gasi locul si pe masa noastra de craciun.

Alimentele ecologice sau organice sunt produsele de origine animala sau vegetala care au fost obtinute fara utilizarea substantelor chimice sintetice sau a componentelor modificate genetic, nu au fost expuse iradierii iar in urma producerii lor, mediul inconjurator nu a avut de suferit. Un criteriu foarte important tine si de conservarea biodiversitatii, dar si de dezvoltare rurala. De aceea a cumpara un produs de import care se vrea a fi ecologic este un demers nu tocmai responsabil.Transportul produselor genereaza cantitati mari de noxe, iar culturile locale sunt practic, sabotate.

Dealtfel, cei aproape 4.000 de producatori ecologici inregistrati in Romania au fost nevoiti anul acesta sa exporte aproape 25% din productia totala, din cauza lipsei de cumparatori dar si a conditiilor impuse de supermarketuri.

In plus, atunci cind vrem sa achizitionam produse ecologice, trebuie sa stim sa ne ferim de falsuri. Un recent control al inspectorilor de la Protecţia Consumatorilor în supermarketuri şi magazine a scos la iveală că 42 la sută din produsele eco verificate aveau probleme cu etichetarea, iar provenienţa ecologică nu putea fi certificată.

Nici produsele de la tara nu sunt ecologice. Ele pot contine cantitati mari de substante daunatoare din pesticidele folosite de producatori.

De aceea trebuie sa stiti ca orice produs ecologic comercializat trebuie să aibă ataşată sigla „AE“, care garantează că produsul e verificat şi certificat de un organism de inspecţie. În plus eticheta trebuie să identifice producătorul, metoda de producţie utilizată şi specificaţii privind perioada de valabilitate a produsului, de obicei mai redusă decât în cazul alimentelor tratate.

Asadar, aveti grija la ce cumparati. Pentru ca suntem singurii responsabili de sanatatea noastra si a lumii in care traim!

sursa informatiilor: Evenimentul Zilei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu