vineri, 19 decembrie 2008

Codul produselor "verzi"

Bun gasit din nou la unda verde. Iata citeva criterii de care trebuie sa tinem cont daca vrem ca produsele cumparate sa fie cit mai prietenoase cu mediul.

Conform codului verde oferit de asociatiile de mediu, un produs este ecologic daca este fabricat din materiale reciclate, organice sau biodegradabile, nu este toxic, face economie de energie, si este produs local.

Dar sa le luam pe rind. Produsele din materiale reciclate salveaza cantitati mari de materiale care altfel ar fi putut ajunge simple deseuri. Hirtie, PET-uri, cutii de metal sau fibre textile, toate aceste materiale pot fi reciclate si pot ajunge, spre exemplu, ornamente sau cadouri de craciun. Fiecare dintre noi isi poate pune la contributie creativitatea si poate confectiona cadouri unice si personalizate pentru prieteni.

Tot ecologice sunt si produsele pe baza de materiale organice. Produsele organice nu au in compozitia lor decit materii prime de origine vegetala sau animala, 100% naturale si obtinute fara modificari genetice, fara pesticide si fara alte chimicale.

Un alt criteriu prevazut de codul verde este ca produsele sa nu fie toxice. Asta include nu numai utilizarea lor, ci si procesele de fabricare, respectiv descompunere. Astfel, un produs este ecologic daca este biodegradabil si daca fabricarea lui nu a generat emisii semnificative de noxe.

Daca aveti in vedere un produs electric, acesta trebuie sa consume cit mai putina energie. Atentie, insa, un consum redus nu face produsul ecologic si din celelalte puncte de vedere. Produsele electrice si electronice contin in general substante toxice, si este absolut necesar sa fie duse a reciclat la sfirsitul perioadei de viata.

Un sfat foate bun al ecologistilor este sa cumparati produse autohtone. Nu este doar o masura anticriza, ci una care diminueaza semnificativ nivelul de noxe, deoarece nu necesita transport.

Si nu in ultimul rind, este ceea ce europenii numesc „fair-trade”, pe romaneste, „munca cinstita”. Desi nu este o masura pentru mediu, si este foarte greu verificabila, initiativa este menita sa descurajeze fabricantii care folosesc munca la negru, si sa incurajeze respectarea drepturilor omului.

Asadar, sa pornim la cumparaturi ecologice. Pentru ca suntem singurii responsabili de sanatatea noastra si a lumii in care traim.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu