luni, 15 decembrie 2008

Bun gasit din nou la unda verde. Astazi aflam ce sfaturi ne dau asociatiile ecologiste pentru un craciun prietenos cu mediul.

Primul lucru la care ne gindim atunci cind vorbim de sarbatoarea craciunului este bradul. Milioane de brazi sunt tăiaţi anual pentru Crăciun, iar după numai 2-3 săptămâni sunt aruncaţi la gunoi. Inainte de a cumpara un brad taiat, ginditi-va ca i-au trebuit cel putin 8 ani pentru a creste suficient de mare, si ca daca ar fi ramas in padure ar fi ajutat la retinerea in sol a cel putin o tona de apa, sa nu mai vorbim de dioxidul de carbon absorbit. In mod normal, brazii taiati pentru craciun ar trebui sa provina din pepiniere specializate, insa nu toata lumea respecta legea.

Pentru a evita taierea brazilor, silvicultorii pun la dispozitia romanilor brazi in ghiveci. Avantajul, in afara de acela ca veti salva un brad de la taiere, este ca dupa sarbatori bradutul poate fi plantat in curtea casei sau a blocului, si il veti avea pentru toata viata. Atentie, insa: un brad in ghiveci nu trebuie tinut la temperaturi prea ridicate, si trebuie udat corespunzator. Iar pentru a-l planta in gradina, trebuie sa asteptati primavara.

Brazii in ghiveci sunt o alternativa ecologica si pentru brazii artificiali. Desi laudati pentru ca salveaza copacii de la taiere, brazii artificiali sunt confectionati cel mai adesea din materiale nu tocmai prietenoase cu mediul. Plasticul si celelalte materiale din care acestia sunt facuti sunt obtinute pe cale chimica, generind cantitati mari de emisii poluante. In plus, desi se spune ca un brad artificial are o durata mare de viata, dupa citiva ani el poate deveni toxic.

Asadar, alegeti sa sarbatoriti ecologic. Pentru ca suntem singurii responsabili de sanatatea noastra si a lumii in care traim!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu